Discriminatie

800WOORDEN_RAULBALAI_FINAL

Vier perspectieven op het thema discriminatie, deze editie met Hasna el Maroudi, Mark Wagemakers, Dino Suhonic en Djehuti Ankh-Keru.

Illustratie: ‘Huidkleurige Pleister’ (2015) – © El Bastardo    (raulbalai.com)

Discriminatie

door Hasna El Maroudi

Mijn achternaam is me erg dierbaar. Niet vanwege een of ander feministisch statement als ‘met-deze-naam-ben-ik-geboren-dus-met-deze-naam-ga-ik-dood’, maar omdat het zo’n beetje het enige is dat me verbindt met mijn familie in Marokko en mijn familiegeschiedenis.

Lees verder

Eigen volk eerst?

door Mark Wagemakers

Ze zaten achter me aan. ‘We krijgen je wel, kankerflikker!’ Of iets van gelijke strekking. Ik kon ze niet helemaal goed verstaan. Kanker, homo, dood, Allah; hun vocabulaire is een roulatiesysteem.

Lees verder

Discriminatie

door Dino Suhonic

Sinds het Amerikaanse Hooggerechtshof het verbod op het homohuwelijk onwettig heeft verklaard, is de discussie in de Verenigde Staten losgebarsten. Steun voor de uitspraak kwam uit verschillende hoeken, vooral celebrities en politici waren lovend.

Lees verder

De Hegeliaanse filosofie van de geschiedenis

door Djehuti Ankh-Keru

Hoe met het slavernijverleden om te gaan is voor velen een obstakel. Zowel voor hen die afstammen van de daders (of zich in ieder geval sterk met de daders identificeren) als voor degenen die afstammen van de slachtoffers. Waarom de nakomelingen van daders zich ongemakkelijk voelen bij dit verleden is duidelijk.

Lees verder