Manipulatie

manipulatie

Vier perspectieven op het thema manipulatie, deze editie met Jonathan van het Reve, Francisco van Jole, Feline Lindhout en David van der Landen.

Illustratie: ‘Photo Restoration 4’ (2012) – door MattysFlicks. Dit is een aangepaste versie, gebruikt onder een Creative Commons Attribution 2.0 Generic License.

 

Vrijheid van opvoeding

door Jonathan van het Reve

Juf Petry is ontslagen bij de Kleine Reus. Ze ging niet meer naar de kerk, en bij deze christelijke crèche is dat verplicht. Juf Petry vocht haar ontslag aan bij het College voor de Rechten van de Mens, maar de Kleine Reus kreeg gelijk: een religieuze instelling mag zijn personeel discrimineren op geloofsbelijdenis.

Lees verder

Is dit het meest manipulatieve teken?

door Francisco van Jole

Een vriendin klaagde deze week dat haar iPhone zo traag aan het worden was. Er zal wel een nieuw model aankomen, dacht ik meteen. En verdomd, nog geen dag later las ik dat Apple naar verwachting in september een nieuwe iPhone aankondigt. Zo werkt dat.

Lees verder

Seks maakt oppermachtig

door Feline Lindhout

Negeren. Gewoon alsmaar blijven negeren. Niet aan toegeven. Vanavond sowieso geen seks als hij geen excuses aanbied. Het is de zoveelste keer dat hij niet snapt wat ik bedoel en hij moet daar maar eens van leren.

Lees verder

Manipulatie en gemeenschapszin

door David van der Landen

Manipulatie is een breed begrip. In de van Dale wordt het woord onder andere vertaald als beïnvloeding. In andere omschrijvingen wordt hier echter aan toegevoegd dat deze beïnvloeding wordt aangewend om er zelf beter van te worden, met gebruikmaking van argumenten die niet ter zake doen.

Lees verder