Complotdenken

Vier perspectieven op het thema complotdenken, deze editie met Achmed Al-Khaqani, Jelle van Buuren, Oscar Brak en Sanneke de Haan.

Illustratie: Kommerz (2015)

De filosofie achter het complotdenken!

door Achmed Al-Khaqani

Complottheorieën, je ziet ze bijna overal. Op het internet staat het er vol mee. De nieuwe wereldorde, Pim Fortuyn is geëlimineerd door de CIA en AIDS is gemaakt door wetenschappers om homoseksuelen uit te roeien; je kunt het zo gek niet bedenken.

Lees verder

Complotdenken

door Jelle van Buuren

En ja hoor, de bloedvlekken waren nog niet van de Parijse straten geveegd, of de suggestie ging alweer rond dat het hier om een false flag-operatie ging: een door een machthebber georkestreerde aanslag die zogenaamd door IS gepleegd zou zijn.

Lees verder

Complotdenkers lijden onder complotdenkers

door Oscar Brak

Het begrip complotdenken heeft in de afgelopen jaren een slechte naam gekregen. Vooral vanwege het gemak waarmee de wildste fantasieën de tijdlijnen van social media passeren.

Lees verder

Complotdenken: gestoord of gezond kritisch?

door Sanneke de Haan

Het wemelt van de complottheorieën: vooral op internet kun je voor elke ‘officiële’ verklaring in de ‘reguliere media’ minstens drie alternatieve theorieën vinden. De eerste reactie op zulk soort complottheorieën is vaak: de mensen die dat geloven zijn gek. Maar is dat wel terecht?

Lees verder